Tropische sferen in Winterswijk

Nog nooit ben ik zo verrast door een tuin als de ‘Ibiza tuin’ in Winterswijk. Al ruim 30 jaar bezoek ik als tuinontwerpster en tuinjournalist de meest uiteenlopende en mooiste tuinen maar deze tuin was een complete verrassing! Ik was in shock, positieve shock en heb dagen lopen verkondigen hoe bijzonder verrassend deze tuin is.

Geïnspireerd door de heerlijke tropische sfeer van Curaçao heeft Henk Geurkink, fotograaf en echte beelddenker met een enorme passie voor tuinen en lekker buitenleven samen met Annelies zijn fantasie vertaald in een tuin die je in Nederland niet tegenkomt.

Ibiza of Curaçao ? Nee, Winterswijk !

De tuin bij hun huis is al 25 jaar onderhevig aan veranderingen als gevolg van de levendige fantasie van Henk. Van vijvers naar borders, van stilstaand en stromend water naar een bamboebos. Naast een rustige oase van groen en bloemen is de tuin nu ook voorzien van een buitenkeuken en prachtige stilteplekjes. Op dit moment zijn er zeven heerlijke plekjes om lekker te zitten en wordt elke dag overlegt waar de koffie wordt gedronken, het wijntje of wordt gegeten.

Caribisch strand in Winterswijkse zon

Maar het meest bijzondere tuindeel is het witte strand. Zo’n tien jaar geleden is deze bijzondere strandtuin ontstaan. Gemaakt uit vele kuub’s voegzand op worteldoek drinken Henk en Annelies hun koele drankjes in de zon met de tenen in het zand.

De vakantiesfeer is compleet door de wuivende palmen, bananenbomen, exotische planten en een zwoel muziekje uit een verborgen box. De goed uitgekozen en juiste accessoires maken het sfeertje helemaal compleet. De zachte verlichting bevestigd de lange zomeravond.

Onder het, al even exotisch aandoende, overdekte terras worden lange avonden gevuld met vrienden en een goed gesprek. Alles draait hier om de beleving, het moment van samen genieten en de sfeer. Bovendien heeft deze strandtuin weinig onderhoud nodig waardoor het nog meer genieten is. Af en toe wat gevallen blad harken is eigenlijk het enige werk, zo klaar en niet zwaar bovendien.

Het voegzand is een zandsoort dat uitermate geschikt bleek te zijn. Het blijft liggen als het regent en spoelt niet weg, daarnaast het is zo wit als een Caribisch strand en droogt het zand snel.

De oude stam van een palm met rieten lampenkap.

De exotische planten die in potten staan zoals de kamerlinde, verhuizen in de winter naar de tuinkamer. Door de warmere winters echter kan een deel van deze subtropische planten in de tuin blijven zelfs in de volle grond waar ze het naar hun zin hebben, gezien de grootte van de planten.

Heerlijk luieren op het witte strand

In het voorjaar als de natuurlijke metamorfose van de tuin begint worden de bijzondere planten weer buiten gezet, het strand geharkt en kan de exotische zomer in Nederland, in Winterswijk, beginnen.

Deze bijzondere tuin van Henk en Annelies is te bezoeken op de jaarlijkse open tuindagen of na afspraak via: lieshenk@outlook.com

Laat u verrassen en krijg een blij vakantiegevoel ! Veel plezier.

Romantiek in Picardië

Op iets meer dan 3 uurtjes rijden van Breda ligt een prachtige romantische tuin in de Franse campagne ‘Les jardins de Maizicourt’.

Achter een klein kasteeltje uit de 18e eeuw liggen aantrekkelijke landschappelijke tuinen met elk hun eigen uitstraling.

De eigenaresse van de tuin werkt nog bijna elke dag mee met haar equipe om deze tuin en haar bijzondere sfeer vast te houden.

Van de eerste oude, traditionele Franse tuin met stijve bloembedden en rechtlijnige gangen zijn slechts de indrukwekkende oude bomen overgebleven.

De landschappelijke, romantische tuinsfeer van de 19e eeuw heeft qua vormgeving meer sporen achtergelaten. Maar helaas is door de twee oorlogen en het verlaten van de bewoners van het landgoed de tuin in verval geraakt. Het is juist deze verwaarlozing; het uiteindelijk overgebleven restant, dat de basis vormt voor deze heerlijke tuin.

Het hele jaar is er veel te zien in de tuin. Het voorjaar begint er al vroeg met duizenden sneeuwklokjes en bosanemonen. Langzaam ontwaakt de tuin de volgende maanden onder de zon van Picardië om aan het begin van de zomer los te barsten.

De maand juni is een echte feestmaand als alle rozen bloeien langs muren, in bomen en perken. Er zijn zoveel rozen dat de keuze om alleen maar pastelkleurige tinten te kiezen, de overdaad aan rozen niet schaadt. Het ruikt er heerlijk en er lijkt geen einde aan te komen.

In het zomerseizoen nemen de geuren en warme kleuren de tuin over. Uitbundige vaste planten bepalen het beeld waar soms gewaagde combinaties zijn gemaakt. De ommuurde moestuin tegen de kerk is een ware producent van allerlei lekkers om vers te eten, te conserveren of uit te delen.

In de herfst kalmeert de groei maar blijven de kleuren uitbundig. gele, oranje en rode bladeren, veel bessen en vruchten kleuren de tuin. De borders zijn aangevuld met hoge grassen, hortensia’s, fuchsia’s en laat bloeiende asters die tot de vorst doorbloeien. Zelfs in de winter met een beetje rijp op de planten is deze tuin een droom.

Naast alle bomen en bloeiende planten is er een weide met boerderijdieren, een oude duiventil, kleine verassingen en een laag labyrint om te mediteren. De wandeling door de tuin brengt u steeds verder van het landhuis het golvende landschap van de omgeving in.

Sinds het openstellen van de tuin in 1997 heeft het veel bezoekers bekoord, hebben talrijke fotografen hier hun hart geopend en zijn er vele boeken en artikelen over deze tuin te vinden.

In deze tuin loopt u met gemak een paar uur rond, genietend van de sfeer en telkens andere indrukken. Veel plezier.

Voor aanvullende informatie en meet sfeerimpressies: http://www.jardinsdemaizicourt.com/

Het rode goud

Een kostbaar kruid

Er zijn maar weinig planten die zoveel geld waard zijn. Al 4500 jaar vult deze bloem mythes en legendes. Maar het gaat niet om de licht paarse bloem maar slechts om de drie vrouwelijke bloemdelen in het hart; de stempels. Deze drie draden hebben geneeskrachtige eigenschappen maar worden vooral in de keuken gebruikt voor zowel hartige als zoete gerechten. Dit kruid heet saffraan.

Het gouden geel

Het Arabisch-Perzische woord za’faran betekent geel. De gedroogde, rode stempels kleuren niet alleen rijst, desserts en pasta geel maar ook de toga’s die gedragen werden in het oude Egypte en de tunieken van boeddhistische monniken.

Graag een aangename groeiplaats

De bloemen die vooral groeien in het gematigde klimaat van Griekenland, Spanje, Italië, Frankrijk en Oostenrijk worden op kleine schaal geteeld. Sinds 2012 wordt de Crocus savitus ook in de Belgische Kempen gekweekt. De grootste velden echter zijn in Afghanistan, India (Kasjmir), Marokko en Iran waar 90% van de wereldproductie groeit.

Zo ontzettend kostbaar

Om één kilo saffraan draden te kunnen oogsten zijn veel bloemen nodig in totaal wel zo’n 200.000 krokussen. Het oogsten gaat met de hand en daarna worden de draden gedroogd. Het is een tijdrovend en intensief proces. Uiteindelijk levert deze inspanning een behoorlijk bedrag op tot wel 20.000 € per kilo. Geen wonder dat wij dit kruid alleen in hele kleine hoeveelheden kunnen kopen in de winkel.

Gelukkig maar: een oneindig kleine dosis is voldoende

Wel is het waar dat we maar één tot twee draadjes per liter water nodig hebben om ons eten geel te kleuren. Een hartig of een zoetig gerecht krijgt hiermee een vleugje goud, een aangename zachtheid en een warme gloed.

Een van de bekendste gerechten met saffraan is de heerlijk geurende Spaanse paella schotel.

Nu is de tijd om te planten

In deze maand, augustus, zijn de stevige en vlezige bollen te koop en hét moment om ze te planten. Kies altijd gezond uitziende exemplaren en alleen de echte Crocus savitus. Let op! Koop niet de andere herfst bloeiende krokus de Colchicom autumnale (herfsttijloos) deze ook mooi maar is erg giftig !

De Crocus savitus houdt van een losse, goed doorlatende grond met veel organisch materiaal en het liefst op een warme, beschutte en droge plek in de tuin. De bloeitijd van acht dagen valt in de vroege herfst met licht lila bloemen. De bollen kunnen in de grond blijven zodat ze zich kunnen vermeerderen.

Deze kostbare Crocus is behalve mooi, een avontuur in de tuin. Wie weet kunt u binnenkort wel een paar stempels oogsten voor heerlijke gerechten. Veel plezier.

De vriendelijke hommel !

Het zachte gezoem in de zomer wordt veroorzaakt door bezige nectarzoekers als bijen en hommels. We zien ze deze dagen druk bezig in de tuin, vliegend van bloem naar bloem. Soms helemaal geel en zwaar van het stuifmeel. Wist u dat een hommel ook een bij is? Hij (eigenlijk zij!) ziet er alleen anders uit door zijn beharing en mollige, aardige uitstraling.

Zelfs de familienaam klinkt al vriendelijk: Bombus.

Hommels zijn vriendelijk en er alleen op uit om zoveel mogelijk eten te halen voor het broed in het nest. De koningin hommel is de enige die de winter overleeft en zij maakt in het vroege voorjaar een nieuw thuis voor haar volk. Vaak in een oud muizenholletje, een gat in een boom of zelfs een oud vogelhuisje. Het volk kan dan gaan groeien tot wel enkele honderden.

Nooit meer naar buiten

De koningin begint haar volk met het leggen van eitjes. Deze komen uit en dan gaan moeder en dochters (de werksters) zorgen voor de volgende generaties. De koningin legt de eitjes, de dochters, zorgen voor huisvesting en voeding.

De hele zomer lang komt de koningin haar nest niet meer uit en legt alleen maar eitjes, honderden, waardoor het volk groeit. Terwijl de werksters ervoor zorgen dat het nest op de juiste temperatuur blijft, daarnaast halen ze nectar, stuifmeel en in warme zomers water.

Vechten voor een plekje

Als het volk op haar hoogtepunt is legt de koningin ook onbevruchte eitjes daar worden de mannetjes uit geboren. Daardoor wordt het extra druk in het nest en ontstaan soms zelfs vechtpartijtjes. Het wordt zo vol dat de werksters hun interesse verliezen en de koningin verliest langzaam maar zeker haar macht. Jonge koninginnen nemen haar status over.

De eenmalige bruidsvlucht

Deze jonge koninginnen bouwen hun vetreserves voor de winter op door extra veel bloemen te bezoeken. Tijdens de eenmalige bruidsvlucht in de nazomer kan alleen het sterkste mannetje (de dar) haar bevruchten omdat zij hoger kan vliegen. Na de bevruchting, soms wel door meerdere mannetjes, zit de taak van de dar erop en rest hem slechts de dood net als de rest van het volk.

De jonge koningin zoekt een goed plekje om te overwinteren en in het vroege voorjaar begint de cyclus weer opnieuw.

Een lange tong is erg handig

Van alle hommelsoorten heeft de tuinhommel de langste tong hierdoor kan hij nectar halen die moeilijk te bereiken is voor andere insecten. In bloemen als kamperfoelie, vingerhoedskruid en lipbloemigen als dovenetel en smeerwortel is de nectar bereikbaar door die lange, handige tong.

Hier moet je zijn !

Sommige bloemen hebben een duidelijk honingmerk die de weg wijst van de aanvliegroute. Bij de rododendron en het vingerhoedskruid zijn de stippels (indicator van de route) heel duidelijk te zien. De hommel daardoor vliegt direct naar de nectar terwijl de bloem bevrucht wordt. Een eeuwenoude en goede samenwerking met veel voordeel voor beiden.

‘Who is who’

Niet alle hommels horen bij dezelfde familie. Hommels met twee gele banden op het borststuk en een witte ‘kont’ zijn van de familie tuinhommels. De aardhommel heeft ook een witte ‘kont’ maar slechts één gele band op het borststuk. De steenhommel heeft een meer zwart lijf met een rood ‘kontje’. En dan zijn er nog vele andere soorten. Niet gemakkelijk om alle families uit elkaar te houden maar een hommel blijft een hommel, toch?!

Hommels lokken

Hommels houden van veel soorten bloemen maar als u meer hommels in de tuin wilt dan zijn deze vaste planten wel erg favoriet: verbena (ijzerhard), salvia (salie), lavendel, Perovskia, digitalis (vingerhoedskruid), malva ( kaasjeskruid), rododendrons en vele soorten keukenkruiden als rozemarijn, hyssop, munt, bieslook en dille.

Altijd gezellig dat gezoem in de tuin van de Bombus !

De drijvende tuinen van Marqueyssac

In zuidwest Frankrijk ligt een bijzondere tuin.

Een fascinerende tuin op 130 meter boven de vallei van de rivier de Dordogne. Een uitgesleten landtong hoog boven velden vol met mais, walnoten, zonnebloemen en dromerige middeleeuwse dorpen. Deze tuin wordt al vroeg begroet door de zon als het landschap eronder nog bedekt is met een laag wolken. Een zwevende, drijvende tuin op de wolken vol met geschoren buxus.

Het uitzicht is verpletterend

Met een panorama van 360° is deze tuin uniek met een uitzicht op de middeleeuwse kastelen Beynac en Castelnaud die voorzien zijn van torens, wapens en vlaggen. De velden liggen als een lappendeken tegen de rivier. De dromerige in gele kalksteen opgetrokken dorpjes van de omgeving ademen een tijdloze sfeer.

Buxus buxus en nog meer buxus ..

De 150.000 buxussen worden met de hand in vorm gesnoeid in ronde, onverwachte en zachte vormen. Door de speelse snoeiwijze is de beleving telkens anders. Een romantische wandeling langs cipressen en onder parasol dennen met telkens weer een weids uitzicht over het landschap maken deze tuin zo aantrekkelijk.

De met de hand gesnoeide buxus hebben samen een lengte van tien kilometer en worden door een equipe van tuinmannen/vrouwen bijgehouden. Om te voorkomen dat de buxusmot hier schade aanricht wordt de gezondheid van de struiken goed in de gaten gehouden.

Voor de klok 12 uur slaat …

Een avondwandeling in deze tuin is een echte aanrader. Elke donderdagavond in de zomer is de tuin verlicht met honderden kaarsjes. Terwijl het langzaam donker wordt, zijn de paden langs de geschoren buxus verlicht. Omliggende dorpen en kastelen in de vallei stralen een warme gloed van verlichte ramen van de vele restaurants en terrassen. De sprookjesachtige sfeer zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Al eeuwen al wordt deze landtong verzorgd.

Vanaf 1692 is deze tuin door opeenvolgende generaties uitgebouwd en vernieuwd. Vanaf 1861 is Julien de Cerval eigenaar van Marqueyssac en begint hij met de aanleg van een tuin in de Italiaanse stijl waardoor de huidige mediterrane sfeer nog steeds voelbaar is. Grote renovatiewerken zijn gestart onder de leiding van Kléber Rossillon die sinds 1996 het landgoed in bezit heeft.

De tuin heeft het label ‘Jardin Remarquable’ en heeft een grote aantrekkingskracht op bezoekers en tuinliefhebbers.

Bent u in de Dordogne bezoek deze tuin dan in de vroege ochtend als de wolken nog boven de rivier drijven. Het is werkelijk prachtig. Veel plezier.

Roze, té zoet voor u ?

Roze in alle tinten 

In ons dagelijkse leven spelen kleuren een grote rol. Als tuinman of tuinvrouw zijn we elke dag weer een kleurenpalet aan het samenstellen in de borders en op de vaas. Ons geheugen is erg vatbaar voor visuele prikkels en daar is kleur er één van. Vandaag staat de kleur roze centraal. 

Te zoet voor u ? 

Dat zou kunnen want de kleur roze is een vrouwelijke kleur. Deze zachte tint van rood brengt in ons gevoel ontspanning, verzacht en wordt als kalmerend ervaren. Associaties met deze kleur zijn energie, vrolijk, zoet, jeugdig en liefde. Voorbeelden hiervan in ons taalgebruik zijn: een roze bril op hebben, suikerspinroze en op een roze wolk zitten. 

De kleur roze komen we vaak tegen in onze tuin. Het woord roze is aan het eind van de vijftiende eeuw uit het Frans overgenomen, waar rose oorspronkelijk ‘de kleur van rozen’ aanduidde. Roze is er in alle tinten: rozerood, babyroze, bleekroze, lichtroze, oudroze, zachtroze en zuurstokroze. Ze zijn een welkome kleur aanvulling in onze borders. 

De border

In een gemengde border van zachte pastel tinten speelt roze vaak de hoofdrol in combinatie met vele tinten blauw/lila, wit en grijs. Ook tegen een groene achtergrond komen roze bloemen goed uit. Gedurfd is het roze tegen rood, geel en hard blauw te plaatsen, dan is het contrast qua kleur zo groot dat andere dingen gaan opvallen als grote en vorm van de bloemen en bladeren. 

In de vijver

Roze waterlelies werden al graag door Claude Monet geschilderd die in de vijver bij het beroemde bruggetje bloeiden. Roze waterlelies, echte koekoeksbloem, koninginnekruid, kattenkruid en zwanenbloem zijn allemaal roze weerspiegelen hun eigen tint roze in het wateroppervlak. 

Rozen & Clematis

Met grote, gevulde of kleine bloemen, geurend, vroeg en laat bloeiend. Rozen en Clematissen zijn er volop in de kleur roze. Allemaal even prachtig of u nu van flets of hard roze houdt er is altijd wel een plekje in de tuin waar zo’n opvallende klimmer kan bloeien. Ze verzachten harde muren en houten schuttingen, kruipen graag omhoog in oude bomen en geven borders een andere sfeer. 

Vanaf het vroege voorjaar

Wat dacht u ervan om al heel vroeg in het voorjaar te beginnen met roze tulpen (de dubbel gevulde tulp Angelique is net een pioenroos; prachtig), roze ranonkels en zacht roze sier uitjes in de borders en hyacinten in een pot. Met roze bloeiende bollen kunt u uw border nét dat extra geven want het speelse effect van roze maakt de sombere borders licht en vrolijk. Ook de sierkersen bloeien vaak (zacht) roze. Eén bloeiende boom in de tuin maakt dat het voorjaar al vroeg begint. 

Roze kan altijd

Er zijn zoveel roze bloeiende planten, bomen, struiken, klimmers en zomerbloemen te koop dat u er bijna niet onderuit kunt om ze in de tuin te planten. Uw persoonlijke voorkeur voor de tint roze zal de sfeer in uw tuin bepalen. Probeer eens een tintje harder of juist zachter, u denkt misschien ach, dat maakt niets uit maar u zult versteld staan over het effect. Veel plezier ! 

Grijze planten zijn echte zon aanbidders

In een warme tuin groeien planten met grijze bladeren het best. Ze houden van zon en vaak ook van droogte. Het is een klasse apart deze grijsbladigen. Ze passen goed in elke bloemenborder tegen kleurige bloemen en in combinatie met groene planten. Gewaagd is het een border in te richten met alleen grijsbladigen. Saai, denkt u, nee hoor ! Helemaal niet.

De vorm van het blad, de diverse kleuren grijs en bijzondere eigenschappen zoals kleur van de bloem, geur en hoogte zorgen voor een unieke en boeiende uitstraling en dat is alles behalve saai.

In Nederland hebben we ook grijze planten zoals de witte hoornbloem (Cerastium) die we vinden op taluds langs sloten, dan wel op de zuidkant en de Alsem (Artemisia) in onbewerkte stukken landschap.

Planten met grijze bladeren bloeien in lila, geel, wit of roze. Een andere aantrekkelijke eigenschap is geur. Sommigen geuren namelijk heerlijk zoals lavendel, salie en de kerryplant.

Als u een heel warm stukje tuin beschikbaar heeft zijn sedums heel geschikt. Er zijn veel soorten met allerlei kleuren blad en bloem, dit zijn enkele grijze soorten. Aangevuld met blauwe grassen zorgen ze samen voor een speels contrast.

Bijen, vlinders en hommels zijn blij als uw grijze planten aanplant. Ze zullen uw tuin vaak bezoeken op zoek naar nectar. Salie (Salvia), Perovskia (ook wel reuzen lavendel genoemd), lavendelsoorten, sedum en kattenkruid (Nepeta) hebben een grote aantrekkingskracht en maken van uw tuin een levende tuin.

Enkele planten met grijze bladeren zijn mijn favorieten. Zoals de prachtige distel, salie (Salvia) en de alsem (Artimisia). De kleur, de vorm maar zeker ook het minimale onderhoud en minimale gebruik van water maken deze planten bij mij geliefd. Ik kan enorm genieten van de variatie van de bloemen en bladeren en de verschillende nuances grijs.

Planten met grijze bladeren doen het ook goed tegen het fris groen bijvoorbeeld het blad van een buxusbol en in combinatie met een enkele vaste plant ertussen zoals Gaura of Echinacea maakt u een bijzonder aantrekkelijke tuin. Veel plezier.

Exotische sferen in de tuin

Het klimaat verandert, het wordt steeds warmer. Wat zijn de gevolgen voor onze tuin en wat zijn de planten van de toekomst ? Gaan we kiezen voor een woestijn-, steppe- of tropische beplanting.

Durft u het aan om een exotische sfeer te creëren in uw tuin met subtropische planten als bananen, palmen, papyrus en olifantsoren. Stuk voor stuk prachtige planten maar hoe combineren we deze nieuwe soorten in de borders met onze vertrouwde tuinplanten?

Gewaagde combinaties

Ook tegen de achtergrond van de Hollandse bomen en struiken kunt u een subtropische sfeer realiseren. De moeilijkheid is vooral het ontbreken van de specifieke kennis over en ervaring met deze planten. Hoe groot worden ze, hoe hard groeien ze, welke uitstraling hebben ze, gaan ze overheersen en passen ze wel in mijn tuin? En de belangrijkste vraag overleven ze de Hollandse winter wel ?

De meeste van deze exotische planten kunnen wel wat vorst verdragen dus kunt u volop aan de slag met een nieuwe selectie tuinplanten. Experimenteren met exotische en subtropische planten is een nieuwe uitdaging met een grote beloning van een onverwachte, weelderige en bijzonder, aantrekkelijke tuin.

Succesvol experiment

Om een goed resultaat te boeken is het aanleggen van een geheel nieuwe border aan te bevelen. U kunt dan een frisse start maken. Kies voor een warm, beschut en zonnig deel in de tuin wat ook voldoende vocht heeft maar niet té nat is. Bij een té vochtige grond kan de bodem gedraineerd worden door er een grote hoeveelheid hydrokorrels aan toe te voegen. Eenmaal gekozen verrijkt u deze plek met een ruime hoeveelheid vezelrijke potgrond. De vezels houden het vocht langer vast en maken de grond luchtiger.

Een ongebruikelijke selectie

Omdat exotische planten de neiging te hebben groot te worden planten we van de meeste soorten een klein aantal of slechts één exemplaar aan. De aantrekkelijke bladeren van banaan, bamboe, vijg en palm kunnen goed gecombineerd worden met de bloemen van Canna of het rode blad van de eenjarige Ricinus communis ‘Gibsonii’ (roodbladige wonderboom). De Manihot grahammi (Cassave of maniokplant) heeft een fijn parapluvormig blad terwijl de bladeren van de Colocasia esculenta (olifantsoren) juist groot zijn met duidelijk nerven. Alle bladeren samen zorgen voor het weelderige, exotische gevoel als of u in de tropen bent. Daarnaast geven de tegen elkaar aangroeiende bladeren zoveel schaduw op de grond dat deze vochtig en koel blijft, zoals deze planten dat graag hebben.

Tot in het extreme

De gepunte bladeren van de Fatsia japonica (vingerplant) en het nog veel grotere blad van de Tetrapanax (rijstpapierplant) komen het beste uit in combinatie met lichtgroene bodembedekkers en diverse varens.

Aan de rand van een waterpartij kunt u de indrukwekkende Gunnera manicata planten. Deze plant wordt ook wel terecht reuzenrabarber of mammoetblad genoemd. De bladeren van deze plant worden zo groot dat u zich eronder kunt verstoppen. De Gunnera staat graag in een vochtige grond en heeft veel water nodig. In de winter moet deze opvallende plant, waarvan de bladeren afsterven, worden afgedekt met een dikke laag bladeren.

Exoten in de winter

Een groot deel van deze exotische planten heeft helemaal geen last van de Hollandse winters. U kunt bij te verwachten vorst de wortels afdekken met een laag stro of blad om ze zo te beschermen. Stammen kunt u tegen zeer koude wind beschermen met een rietmat. Sommige soorten moeten echter wel overwinteren in een kas of serre zoals de wortelstokken van de Canna die u in het voorjaar weer opnieuw plant zodat ze in de zomer weer volop bloeien.

Exotische zomer

Maak elke week een foto vanaf het moment dat de exotische border aangeplant is want u zult versteld staan over de kracht en sfeer die deze planten in zich hebben. Veel plezier.

Verleidelijke geuren

Binnenkort kunnen we weer genieten van lange zomeravonden in de tuin en op het terras. Genieten van de bloeiende bloemen in de borders, het pas gemaaide gazon en vooral heerlijke geuren. Elke geur in de tuin is een aantrekkelijk extraatje; een beetje parfum dat onze beleving versterkt.

Af en toe komt er zo’n een geur aangewaaid; zwoel en verleidelijk. Het nodigt uit om op verkenning te gaan en onze neus te volgen. Waar komt deze zachte, zoete geur vandaan? Is het de roos in de pergola, de kamperfoelie, de lavendel langs het pad of een late sering of de linde die overdadig bloeit en heerlijk ruikt maar voor veel tuinen helaas veel te groot. Een goed alternatief voor zo’n grote boom zijn struiken als boerenjasmijn, brem, rozen, seringen en viburnum die zorgen het hele voorjaar voor afwissende geuren. Voor deze heesters is altijd wel een plekje te vinden, het liefst vlakbij het terras, langs het pad of bij de entreedeur.

Kamperfoelie, klimrozen, blauwe regen en Toscaanse jasmijn vergroten het genot in pergola’s, langs muren en schuttingen en priëlen. Vooral als er een luie stoel is om even volop te genieten.

Vele soorten vaste planten geuren ook zoals lavendel, kattenkruid en pioenrozen. De dropplant, phloxen, de bergamotplant en vele anderen vergroten het tuinplezier. Maar het echte ‘geur’ seizoen begint allang voor dat de vaste planten hun blad krijgen, direct na de winter met bloeiende bollen als narcissen en hyacinten.

We zijn allemaal gevoelig voor geur. Denkt u maar eens aan mooi vlees en verse groenten op de BBQ. Hier is de combinatie van geur en smaak aan elkaar gekoppeld. Wat we ruiken, dat proeven we. De tijm, salie, oregano en rozemarijn zo vers uit de tuin versterken de smaak van het vlees. Kruiden zoals dille, basilicum, bieslook (ook de paarse bloemetjes) en verse koriander in de salade maken de zomerse salade tot een feestelijk gerecht.

Voor een aangename tuin met verleidelijke geuren is het uitgangspunt: extra beleving door geur. Daarom wordt een andere selectie planten gekozen waar ik u met plezier bij help.

Fijne en lange zomeravonden toegewenst.

De erfenis

Een bestaand huis kopen is een spannend avontuur. Sluit het huis en de tuin aan bij uw wensen? Vaak krijgt u te maken met de uitgewerkte ideeën van de vorige bewoner. Niet altijd even welkom.

Voor de tuin kan dat veel vragen opleveren. De vormgeving, de uitstraling en de beplanting is vaak niet uw smaak en bovendien heeft u aanvullende wensen.

Tijd voor een doordacht tuinplan om de goede elementen uit de bestaande tuin te gebruiken voor de inrichting van een nieuwe tuin, uw tuin.

Bestaande bomen, struiken, een waterelement en verharding kunnen vaak met enkele aanpassingen een goede basis vormen voor de nieuwe tuin.

Zo ook hier. Dit saaie stukje gras is nu het ochtend terras voor de eerste kop koffie in de zon.

Ook vormgevende hagen, kleine bomen en structuur beplanting kunnen vaak blijven staan. Aangevuld met bloeiende vaste planten, klimplanten als rozen, akebia, en clematis, stoere bodembedekkers en vroeg bloeiende bollen leveren een geheel ander tuin op.

Bestaande tuin in een nieuwe sfeer

Zoals hier waar de bestaande vormgevende beplanting is aangevuld met de wensen van de eigenaresse; veel bloemen en een piepklein groentetuintje voor enkele tomaten en wat kruiden.

Als u een erfenis heeft gekregen waar veel vragen over zijn, dan denk ik graag met u mee om er uw nieuwe, prachtige tuin van te maken.