Telkens een andere tuin

Een tuinontwerp kan vele wensen vertalen en er zijn altijd veel verschillende oplossingen.

Het begin van de oplossing is de lijst met wensen

In een oude, volwassen tuin met grote bomen wilde de klant een andere sfeer en uitstraling. Graag met water, een mooi terras op de avondzon, aantrekkelijke heesters, groot gazon, veel bloeiende bloemen en een wandeling. Met aanvullende wensen als een plantenkasje, een stukje groentetuin, kruidenhoek en mooie potten met citrusvruchten of Fuchsia’s was het wensenlijstje compleet.

‘Maak voor ons een tuin waar we volop kunnen genieten !’, Carien

Alle mag anders ! En dat is de uitdaging voor de oplossing !

Ondanks dat er bepalende voorwaarden zijn zoals de hoge bomen, de loop van de zon, de grootte van de tuin, de grondsoort, de wensen en het budget zijn er vele oplossingen denkbaar.

Tijd om te schetsen, de broeden, te tekenen en te ontwerpen.

In alle vier ontwerpen die nu volgen is aan de linkerkant van de tuin een plantenkasje geplaatst (blauwe rechthoek) om stekken en planten in op te kweken, te zaaien en bijzondere potplanten zoals citrusvruchten over te houden in de winter

1. De tuin met vierkante vijver

Vanaf drie verschillende zitplekken wordt de tuin telkens anders ervaren. Vanaf het hogere terras bij het huis wordt je als het ware naar het middelpunt toegetrokken. Vanaf de bank met rugdekking ervaar je de tuin op een andere manier en is de vijver slechts zichtbaar als je opstaat. En vanaf het terras achterin trekt de centraal gelegen vijver de aandacht. Rond de vijver komt verharding en een lage, zachte grassoort Pennisetum.

2. Een lange vijver voor meer diepte

Een geheel andere oplossing is de diepte van de tuin te benadrukken is het toepassen van een lange vijver, door die net links van het midden te plaatsen. De vijver ligt op het grasniveau, de rand er net iets boven. Aan een kant komen hoge en lage grassen aangevuld met grote groepen stoere vaste planten. In de vijver komen vissen en waterlelies waardoor de tuin veel biodiversiteit krijgt. De vijver trekt ook kikkers, salamanders, libellen en vogels aan.

3. Het avondterras met vijver

Een totaal andere invalshoek is de waterbeleving dichterbij het avondterras te hebben en een ‘Wisteria Walk’ voor de wandeling. In dit ontwerp sluit de vijver met twee waterniveaus direct aan bij het terras. Door het stromende en vallende water gaat geluid en glinstering een rol spelen hetgeen de aantrekkingskracht van het water vergroot. Vanaf het terras bij het huis wordt je hier automatisch naar toe getrokken en loop je al gauw de tuin in vooral via het wandelpad.

Wandelend onder de ‘Wisteria Walk’ valt pas goed op hoe groot de tuin werkelijk is. Deze pergola biedt ruimte aan bijzondere klimplanten als Akebia, witte regen en geurende rozen. Aan de voet van de palen wordt bijvoorbeeld Santolina geplant om het grasmaaien gemakkelijker te maken. Het idee van de klant is om in de zichtlijn onder de pergola, tegen de oude muur, een ‘Trompe l’oeil’ te maken met een stukje landschap in de diepte.

4. Het lijnenspel (vormgeven met hagen)

Uitgaande van meer beweging en de wens van een slangenmuur is het ontwerp met de slangenhaag ontstaan. Een duidelijke en speelse lijnwerking die ruimte biedt aan wat groente, veel kruiden en bloeiende vaste planten. De haag bestaat deels uit de aanwezige buxus met en hoogte van 50 cm en een deel uit echte beuk, ca. 1.00m hoog.

De uiteindelijke keuze

We hebben, na veel overleg, gekozen voor het tuinplan waar de vijver aan het avondterras grenst en een wandeling mogelijk is onder de pergola (Wisteria Walk) want we weten heel zeker dat we hier volop gaan genieten !

Het compliment !

‘Hallo Rendy, wat leuk. We zijn de hele dag bezig met het praten over de verschillende mogelijkheden. Geweldig leuk om ook zo met de kinderen (20+) bezig te zijn. Iedereen heeft zijn eigen beeld en voorkeur. Wat een prachtig werk heb jij gemaakt. Leuke ideeën en super aangeleverd’. Carien

Wilt u dat ik met u mee denk over de verschillende oplossingen voor uw tuin ? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

De veelzijdige olijfboom

Een van de oudste en meest karakteristieke en soms eeuwen oude bomen in Europa en vooral in het gebied rond de Middellandse zee is de olijfboom: Olea europaea.

Al 6000 jaar heeft de olijfboom het goed naar z’n zin in een warme en droge omgeving. In de Griekse mythologie schonk de godin Pallas Athene een olijf aan de stad Athene. Nog steeds staat er een olijf op de Akropolis. En in de joodse cultuur staat de boom als symbool voor vrede en geluk. Tegenwoordig is een duif met een olijftak in zijn bek het beeld voor vredesduif.

Het is een behoorlijke familie met ca. 20 soorten. De olijfboom levert olijven die gegeten kunnen worden en zorgen daarnaast vooral voor een enorme hoeveelheid liters olijfolie als de vruchten geperst worden. Olijfolie is een van de belangrijkste (export-) landbouwproducten van de Mediterrane landen.

De oogst & opbrengst

Oogsten van olijven vindt in de late herfst en winter plaats. Tegenwoordig worden netten onder de bomen gelegd en de stam getrild door een machine waardoor de boom zijn vruchten loslaat. Voorheen werden de olijven met de hand geplukt soms met behulp van een ‘harkje’. Door boeren en particulieren met een relatief kleine opbrengst worden de olijven bij de lokale oliemolens aangeboden om geperst te worden. Ze worden gebracht in verschillende stadia van rijpheid en in alle kleuren; geel, zwart, paars, bruin, groen en blauw. Vroeger bestond de olijfpers uit twee zware, malende stenen. De huidige generatie persmachines hebben deze taak overgenomen. De beste olijfolie komt van de 1e koude persing.

Olijfolie wordt naast gebruik in de keuken ook als brandstof voor warmte of verlichting toegepast, als geneesmiddel gebruikt en als ingrediënt voor cosmetica en zeep. Olijfolie is een veelzijdig product.

Bij de borrel

De olijven voor bij het aperitief worden ingelegd in zuur of zout. Een olijf zo van de boom is vreselijk vies van smaak; oneetbaar bitter. Door ze een paar maanden in een zoutwaterbad te leggen verdwijnt de bittere smaak en worden ze vaak gekruid. Er zijn verschillende soorten olijven (zes) waarvan de kalamanta een grote zwarte olijf is en de throumpes gerimpelde olijven zijn.

Olijven worden in vele gerechten verwerkt. In Griekenland met fetakaas op een salade. In Italië ter aankleding van de pizza en bij de apéro. Het Nederlandse Voedingscentrum deelt olijven in onder fruit.

De karakteristieke boom

De boom is een echte zonaanbidder, groeit langzaam en kan eeuwen oud worden, heeft een prachtige stam en mooie grijze bladeren. De boom geeft pas na 5 jaar z’n eerste vruchten als alle omstandigheden goed zijn. Juist omdat de boom zo langzaam groeit heeft hij hard hout. Het hout is prachtig generfd en heeft een warme kleur. Van dit bijzondere hout worden veel gebruiksvoorwerpen zoals schalen, handvaten en snijplanken gemaakt.

De olijfboom in de Nederlandse tuin

Vaak wordt de olijf, nu we meer warme zomers en zachte winters hebben, gekocht om de Mediterrane uitstraling; terrassen van brasserieën en restaurants worden aangekleed met olijfbomen in kuipen om het zomerse en zuidelijke gevoel te versterken.

Een olijfboom in de volle grond van uw tuin kan ook maar er zijn wel enkele voorwaarden.

Koop een gezond exemplaar met een mooie stam, vorm en gesteltakken. Het zijn dure bomen omdat ze geoogst worden in zuidelijke landen en dan op transport gaan. Kies de warmste plek ! in de tuin, de olijf houdt helemaal niet van natte en koude voeten. Zorg voor een doorlatende grond met drainage. Zorg voor voldoende ruimte, plant de boom solitair zodat er geen concurrentie is met andere struiken en bomen.

Plant de boom ‘hoog’ en leg rond de voet een hoeveelheid stenen of grind. Die houden de warmte van de zon lang vast en zorgen voor de extra warmte die de olijf nodig heeft. In uw tuin (liever) geen beplanting aan de voet van de olijf. Vaste planten en struiken aan de voet van de stam geven schaduw, vocht en koelte terwijl de olijf alleen maar droogte en warmte wil.

Geef de boom elk voorjaar mest voor kuipplanten of mediterrane planten. Snoei de boom of helemaal niet of erg luchtig in maart. In de Provence zeggen de olijfboeren dat de snoei zodanig moet zijn dat de zwaluwen door de takken kunnen vliegen.

Een solitaire olijfboom in de tuin is een echte blikvanger en uw tuin krijgt door een (oude) olijfboom al gauw een fijne, mediterrane sfeer.

De onweerstaanbare geur van soeplaurier

De hartverwarmende geur uit de keuken op winterse dagen brengt ons er toe onze neus te volgen en in de pannen te gaan kijken. Stoofpotjes, soepen en stampotten hebben één ingrediënt die deze heerlijke geur oplevert. Dit is laurier waarvan slechts enkele bladeren het gerecht een heerlijke smaak en geur geven.

Laurier; Laurus nobilis, een houtachtige en wintergroene struik, werd door de Grieken vanuit het Perzische rijk naar Europa gebracht. De laurier was voor hen een symbool van wijsheid en glorie. De winnaars van wedstrijden tijdens de olympische spelen kregen een krans van laurier als teken van hun overwinning.

Deze manier van bekroning werd tijdens het oude Romeinse Keizerrijk doorgezet. Vele Keizers en succesvolle veldheren werden geëerd met kransen van gevlochten laurier.

Sinds de 17e is laurier pas in onze noordelijke streken aangekomen. En nog later, in de 19e eeuw zijn er kwekers rond Brugge begonnen met het opkweken van laurier. Ook nu zijn daar nog veel laurier kwekers te vinden. De struik is tweehuizig waardoor de mannelijke en vrouwelijke bloemen op afzonderlijke planten groeien.

De bossige laurierstruik kan in onze tuin op een warme, zonnige standplaats goed gedijen. Het liefst in een niet te natte grond. Ze houden niet van vorst maar kunnen -5°C nog aan. Oude struiken die getroffen worden door een vorstaanval kunnen worden terug gesnoeid. Laurier in potten en bakken zijn wat gevoeliger voor vorst en het is aan te raden deze laurier op een beschutte plak of in een kasje te zetten tijdens de winterperiode.

De laurier wordt tegenwoordig overal voor gebruikt zoals in bloemstukken, kransen, guirlandes en is zelfs terug te vinden in potpourri. De bladeren drogen gemakkelijk in de zon of in de keuken. Hang ze in een bosje op de kop om te drogen of als losse bladeren op een theedoek. Ze geven hun specifieke geur af als de bladeren worden aangeraakt, worden verkruimeld of in aanraking komen met vocht en warmte.

Laurier die in Nederland en Frankijk ook wel soeplaurier wordt genoemd mag niet verward worden met de giftige Prunus laurocerasus (de laurierkers). Deze twee zijn geen familie van elkaar.

Koken met laurier is een feest. Het is een echte smaakversterker. De bladeren geven zowel aan vlees-, wild- en visgerechten een heerlijke smaak. In pasta’s en vegetarische schotels voegen ze ook een mooi aroma toe. Gebruik de bladeren vers of gedroogd. Laurier is ook terug te vinden in het ‘bouquet garni’, een kruidenbosje waar ook andere kruiden in zitten zoals tijm, rozemarijn, salie die samen zorgen voor een mediterrane smaak.

Eén laurier struik in de tuin is voldoende voor heel veel gerechten. Maar daarnaast is de laurier een mooie wintergroene stuik die het in een hoek of achtergrond goed doet.

Veel plezier met laurier in tuin & keuken.

Tropische sferen in Winterswijk

Nog nooit ben ik zo verrast door een tuin als de ‘Ibiza tuin’ in Winterswijk. Al ruim 30 jaar bezoek ik als tuinontwerpster en tuinjournalist de meest uiteenlopende en mooiste tuinen maar deze tuin was een complete verrassing! Ik was in shock, positieve shock en heb dagen lopen verkondigen hoe bijzonder verrassend deze tuin is.

Geïnspireerd door de heerlijke tropische sfeer van Curaçao heeft Henk Geurkink, fotograaf en echte beelddenker met een enorme passie voor tuinen en lekker buitenleven samen met Annelies zijn fantasie vertaald in een tuin die je in Nederland niet tegenkomt.

Ibiza of Curaçao ? Nee, Winterswijk !

De tuin bij hun huis is al 25 jaar onderhevig aan veranderingen als gevolg van de levendige fantasie van Henk. Van vijvers naar borders, van stilstaand en stromend water naar een bamboebos. Naast een rustige oase van groen en bloemen is de tuin nu ook voorzien van een buitenkeuken en prachtige stilteplekjes. Op dit moment zijn er zeven heerlijke plekjes om lekker te zitten en wordt elke dag overlegt waar de koffie wordt gedronken, het wijntje of wordt gegeten.

Caribisch strand in Winterswijkse zon

Maar het meest bijzondere tuindeel is het witte strand. Zo’n tien jaar geleden is deze bijzondere strandtuin ontstaan. Gemaakt uit vele kuub’s voegzand op worteldoek drinken Henk en Annelies hun koele drankjes in de zon met de tenen in het zand.

De vakantiesfeer is compleet door de wuivende palmen, bananenbomen, exotische planten en een zwoel muziekje uit een verborgen box. De goed uitgekozen en juiste accessoires maken het sfeertje helemaal compleet. De zachte verlichting bevestigd de lange zomeravond.

Onder het, al even exotisch aandoende, overdekte terras worden lange avonden gevuld met vrienden en een goed gesprek. Alles draait hier om de beleving, het moment van samen genieten en de sfeer. Bovendien heeft deze strandtuin weinig onderhoud nodig waardoor het nog meer genieten is. Af en toe wat gevallen blad harken is eigenlijk het enige werk, zo klaar en niet zwaar bovendien.

Het voegzand is een zandsoort dat uitermate geschikt bleek te zijn. Het blijft liggen als het regent en spoelt niet weg, daarnaast het is zo wit als een Caribisch strand en droogt het zand snel.

De oude stam van een palm met rieten lampenkap.

De exotische planten die in potten staan zoals de kamerlinde, verhuizen in de winter naar de tuinkamer. Door de warmere winters echter kan een deel van deze subtropische planten in de tuin blijven zelfs in de volle grond waar ze het naar hun zin hebben, gezien de grootte van de planten.

Heerlijk luieren op het witte strand

In het voorjaar als de natuurlijke metamorfose van de tuin begint worden de bijzondere planten weer buiten gezet, het strand geharkt en kan de exotische zomer in Nederland, in Winterswijk, beginnen.

Deze bijzondere tuin van Henk en Annelies is te bezoeken op de jaarlijkse open tuindagen of na afspraak via: lieshenk@outlook.com

Laat u verrassen en krijg een blij vakantiegevoel ! Veel plezier.

Romantiek in Picardië

Op iets meer dan 3 uurtjes rijden van Breda ligt een prachtige romantische tuin in de Franse campagne ‘Les jardins de Maizicourt’.

Achter een klein kasteeltje uit de 18e eeuw liggen aantrekkelijke landschappelijke tuinen met elk hun eigen uitstraling.

De eigenaresse van de tuin werkt nog bijna elke dag mee met haar equipe om deze tuin en haar bijzondere sfeer vast te houden.

Van de eerste oude, traditionele Franse tuin met stijve bloembedden en rechtlijnige gangen zijn slechts de indrukwekkende oude bomen overgebleven.

De landschappelijke, romantische tuinsfeer van de 19e eeuw heeft qua vormgeving meer sporen achtergelaten. Maar helaas is door de twee oorlogen en het verlaten van de bewoners van het landgoed de tuin in verval geraakt. Het is juist deze verwaarlozing; het uiteindelijk overgebleven restant, dat de basis vormt voor deze heerlijke tuin.

Het hele jaar is er veel te zien in de tuin. Het voorjaar begint er al vroeg met duizenden sneeuwklokjes en bosanemonen. Langzaam ontwaakt de tuin de volgende maanden onder de zon van Picardië om aan het begin van de zomer los te barsten.

De maand juni is een echte feestmaand als alle rozen bloeien langs muren, in bomen en perken. Er zijn zoveel rozen dat de keuze om alleen maar pastelkleurige tinten te kiezen, de overdaad aan rozen niet schaadt. Het ruikt er heerlijk en er lijkt geen einde aan te komen.

In het zomerseizoen nemen de geuren en warme kleuren de tuin over. Uitbundige vaste planten bepalen het beeld waar soms gewaagde combinaties zijn gemaakt. De ommuurde moestuin tegen de kerk is een ware producent van allerlei lekkers om vers te eten, te conserveren of uit te delen.

In de herfst kalmeert de groei maar blijven de kleuren uitbundig. gele, oranje en rode bladeren, veel bessen en vruchten kleuren de tuin. De borders zijn aangevuld met hoge grassen, hortensia’s, fuchsia’s en laat bloeiende asters die tot de vorst doorbloeien. Zelfs in de winter met een beetje rijp op de planten is deze tuin een droom.

Naast alle bomen en bloeiende planten is er een weide met boerderijdieren, een oude duiventil, kleine verassingen en een laag labyrint om te mediteren. De wandeling door de tuin brengt u steeds verder van het landhuis het golvende landschap van de omgeving in.

Sinds het openstellen van de tuin in 1997 heeft het veel bezoekers bekoord, hebben talrijke fotografen hier hun hart geopend en zijn er vele boeken en artikelen over deze tuin te vinden.

In deze tuin loopt u met gemak een paar uur rond, genietend van de sfeer en telkens andere indrukken. Veel plezier.

Voor aanvullende informatie en meet sfeerimpressies: http://www.jardinsdemaizicourt.com/

Het rode goud

Een kostbaar kruid

Er zijn maar weinig planten die zoveel geld waard zijn. Al 4500 jaar vult deze bloem mythes en legendes. Maar het gaat niet om de licht paarse bloem maar slechts om de drie vrouwelijke bloemdelen in het hart; de stempels. Deze drie draden hebben geneeskrachtige eigenschappen maar worden vooral in de keuken gebruikt voor zowel hartige als zoete gerechten. Dit kruid heet saffraan.

Het gouden geel

Het Arabisch-Perzische woord za’faran betekent geel. De gedroogde, rode stempels kleuren niet alleen rijst, desserts en pasta geel maar ook de toga’s die gedragen werden in het oude Egypte en de tunieken van boeddhistische monniken.

Graag een aangename groeiplaats

De bloemen die vooral groeien in het gematigde klimaat van Griekenland, Spanje, Italië, Frankrijk en Oostenrijk worden op kleine schaal geteeld. Sinds 2012 wordt de Crocus savitus ook in de Belgische Kempen gekweekt. De grootste velden echter zijn in Afghanistan, India (Kasjmir), Marokko en Iran waar 90% van de wereldproductie groeit.

Zo ontzettend kostbaar

Om één kilo saffraan draden te kunnen oogsten zijn veel bloemen nodig in totaal wel zo’n 200.000 krokussen. Het oogsten gaat met de hand en daarna worden de draden gedroogd. Het is een tijdrovend en intensief proces. Uiteindelijk levert deze inspanning een behoorlijk bedrag op tot wel 20.000 € per kilo. Geen wonder dat wij dit kruid alleen in hele kleine hoeveelheden kunnen kopen in de winkel.

Gelukkig maar: een oneindig kleine dosis is voldoende

Wel is het waar dat we maar één tot twee draadjes per liter water nodig hebben om ons eten geel te kleuren. Een hartig of een zoetig gerecht krijgt hiermee een vleugje goud, een aangename zachtheid en een warme gloed.

Een van de bekendste gerechten met saffraan is de heerlijk geurende Spaanse paella schotel.

Nu is de tijd om te planten

In deze maand, augustus, zijn de stevige en vlezige bollen te koop en hét moment om ze te planten. Kies altijd gezond uitziende exemplaren en alleen de echte Crocus savitus. Let op! Koop niet de andere herfst bloeiende krokus de Colchicom autumnale (herfsttijloos) deze ook mooi maar is erg giftig !

De Crocus savitus houdt van een losse, goed doorlatende grond met veel organisch materiaal en het liefst op een warme, beschutte en droge plek in de tuin. De bloeitijd van acht dagen valt in de vroege herfst met licht lila bloemen. De bollen kunnen in de grond blijven zodat ze zich kunnen vermeerderen.

Deze kostbare Crocus is behalve mooi, een avontuur in de tuin. Wie weet kunt u binnenkort wel een paar stempels oogsten voor heerlijke gerechten. Veel plezier.

De vriendelijke hommel !

Het zachte gezoem in de zomer wordt veroorzaakt door bezige nectarzoekers als bijen en hommels. We zien ze deze dagen druk bezig in de tuin, vliegend van bloem naar bloem. Soms helemaal geel en zwaar van het stuifmeel. Wist u dat een hommel ook een bij is? Hij (eigenlijk zij!) ziet er alleen anders uit door zijn beharing en mollige, aardige uitstraling.

Zelfs de familienaam klinkt al vriendelijk: Bombus.

Hommels zijn vriendelijk en er alleen op uit om zoveel mogelijk eten te halen voor het broed in het nest. De koningin hommel is de enige die de winter overleeft en zij maakt in het vroege voorjaar een nieuw thuis voor haar volk. Vaak in een oud muizenholletje, een gat in een boom of zelfs een oud vogelhuisje. Het volk kan dan gaan groeien tot wel enkele honderden.

Nooit meer naar buiten

De koningin begint haar volk met het leggen van eitjes. Deze komen uit en dan gaan moeder en dochters (de werksters) zorgen voor de volgende generaties. De koningin legt de eitjes, de dochters, zorgen voor huisvesting en voeding.

De hele zomer lang komt de koningin haar nest niet meer uit en legt alleen maar eitjes, honderden, waardoor het volk groeit. Terwijl de werksters ervoor zorgen dat het nest op de juiste temperatuur blijft, daarnaast halen ze nectar, stuifmeel en in warme zomers water.

Vechten voor een plekje

Als het volk op haar hoogtepunt is legt de koningin ook onbevruchte eitjes daar worden de mannetjes uit geboren. Daardoor wordt het extra druk in het nest en ontstaan soms zelfs vechtpartijtjes. Het wordt zo vol dat de werksters hun interesse verliezen en de koningin verliest langzaam maar zeker haar macht. Jonge koninginnen nemen haar status over.

De eenmalige bruidsvlucht

Deze jonge koninginnen bouwen hun vetreserves voor de winter op door extra veel bloemen te bezoeken. Tijdens de eenmalige bruidsvlucht in de nazomer kan alleen het sterkste mannetje (de dar) haar bevruchten omdat zij hoger kan vliegen. Na de bevruchting, soms wel door meerdere mannetjes, zit de taak van de dar erop en rest hem slechts de dood net als de rest van het volk.

De jonge koningin zoekt een goed plekje om te overwinteren en in het vroege voorjaar begint de cyclus weer opnieuw.

Een lange tong is erg handig

Van alle hommelsoorten heeft de tuinhommel de langste tong hierdoor kan hij nectar halen die moeilijk te bereiken is voor andere insecten. In bloemen als kamperfoelie, vingerhoedskruid en lipbloemigen als dovenetel en smeerwortel is de nectar bereikbaar door die lange, handige tong.

Hier moet je zijn !

Sommige bloemen hebben een duidelijk honingmerk die de weg wijst van de aanvliegroute. Bij de rododendron en het vingerhoedskruid zijn de stippels (indicator van de route) heel duidelijk te zien. De hommel daardoor vliegt direct naar de nectar terwijl de bloem bevrucht wordt. Een eeuwenoude en goede samenwerking met veel voordeel voor beiden.

‘Who is who’

Niet alle hommels horen bij dezelfde familie. Hommels met twee gele banden op het borststuk en een witte ‘kont’ zijn van de familie tuinhommels. De aardhommel heeft ook een witte ‘kont’ maar slechts één gele band op het borststuk. De steenhommel heeft een meer zwart lijf met een rood ‘kontje’. En dan zijn er nog vele andere soorten. Niet gemakkelijk om alle families uit elkaar te houden maar een hommel blijft een hommel, toch?!

Hommels lokken

Hommels houden van veel soorten bloemen maar als u meer hommels in de tuin wilt dan zijn deze vaste planten wel erg favoriet: verbena (ijzerhard), salvia (salie), lavendel, Perovskia, digitalis (vingerhoedskruid), malva ( kaasjeskruid), rododendrons en vele soorten keukenkruiden als rozemarijn, hyssop, munt, bieslook en dille.

Altijd gezellig dat gezoem in de tuin van de Bombus !

De drijvende tuinen van Marqueyssac

In zuidwest Frankrijk ligt een bijzondere tuin.

Een fascinerende tuin op 130 meter boven de vallei van de rivier de Dordogne. Een uitgesleten landtong hoog boven velden vol met mais, walnoten, zonnebloemen en dromerige middeleeuwse dorpen. Deze tuin wordt al vroeg begroet door de zon als het landschap eronder nog bedekt is met een laag wolken. Een zwevende, drijvende tuin op de wolken vol met geschoren buxus.

Het uitzicht is verpletterend

Met een panorama van 360° is deze tuin uniek met een uitzicht op de middeleeuwse kastelen Beynac en Castelnaud die voorzien zijn van torens, wapens en vlaggen. De velden liggen als een lappendeken tegen de rivier. De dromerige in gele kalksteen opgetrokken dorpjes van de omgeving ademen een tijdloze sfeer.

Buxus buxus en nog meer buxus ..

De 150.000 buxussen worden met de hand in vorm gesnoeid in ronde, onverwachte en zachte vormen. Door de speelse snoeiwijze is de beleving telkens anders. Een romantische wandeling langs cipressen en onder parasol dennen met telkens weer een weids uitzicht over het landschap maken deze tuin zo aantrekkelijk.

De met de hand gesnoeide buxus hebben samen een lengte van tien kilometer en worden door een equipe van tuinmannen/vrouwen bijgehouden. Om te voorkomen dat de buxusmot hier schade aanricht wordt de gezondheid van de struiken goed in de gaten gehouden.

Voor de klok 12 uur slaat …

Een avondwandeling in deze tuin is een echte aanrader. Elke donderdagavond in de zomer is de tuin verlicht met honderden kaarsjes. Terwijl het langzaam donker wordt, zijn de paden langs de geschoren buxus verlicht. Omliggende dorpen en kastelen in de vallei stralen een warme gloed van verlichte ramen van de vele restaurants en terrassen. De sprookjesachtige sfeer zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Al eeuwen al wordt deze landtong verzorgd.

Vanaf 1692 is deze tuin door opeenvolgende generaties uitgebouwd en vernieuwd. Vanaf 1861 is Julien de Cerval eigenaar van Marqueyssac en begint hij met de aanleg van een tuin in de Italiaanse stijl waardoor de huidige mediterrane sfeer nog steeds voelbaar is. Grote renovatiewerken zijn gestart onder de leiding van Kléber Rossillon die sinds 1996 het landgoed in bezit heeft.

De tuin heeft het label ‘Jardin Remarquable’ en heeft een grote aantrekkingskracht op bezoekers en tuinliefhebbers.

Bent u in de Dordogne bezoek deze tuin dan in de vroege ochtend als de wolken nog boven de rivier drijven. Het is werkelijk prachtig. Veel plezier.

Roze, té zoet voor u ?

Roze in alle tinten 

In ons dagelijkse leven spelen kleuren een grote rol. Als tuinman of tuinvrouw zijn we elke dag weer een kleurenpalet aan het samenstellen in de borders en op de vaas. Ons geheugen is erg vatbaar voor visuele prikkels en daar is kleur er één van. Vandaag staat de kleur roze centraal. 

Te zoet voor u ? 

Dat zou kunnen want de kleur roze is een vrouwelijke kleur. Deze zachte tint van rood brengt in ons gevoel ontspanning, verzacht en wordt als kalmerend ervaren. Associaties met deze kleur zijn energie, vrolijk, zoet, jeugdig en liefde. Voorbeelden hiervan in ons taalgebruik zijn: een roze bril op hebben, suikerspinroze en op een roze wolk zitten. 

De kleur roze komen we vaak tegen in onze tuin. Het woord roze is aan het eind van de vijftiende eeuw uit het Frans overgenomen, waar rose oorspronkelijk ‘de kleur van rozen’ aanduidde. Roze is er in alle tinten: rozerood, babyroze, bleekroze, lichtroze, oudroze, zachtroze en zuurstokroze. Ze zijn een welkome kleur aanvulling in onze borders. 

De border

In een gemengde border van zachte pastel tinten speelt roze vaak de hoofdrol in combinatie met vele tinten blauw/lila, wit en grijs. Ook tegen een groene achtergrond komen roze bloemen goed uit. Gedurfd is het roze tegen rood, geel en hard blauw te plaatsen, dan is het contrast qua kleur zo groot dat andere dingen gaan opvallen als grote en vorm van de bloemen en bladeren. 

In de vijver

Roze waterlelies werden al graag door Claude Monet geschilderd die in de vijver bij het beroemde bruggetje bloeiden. Roze waterlelies, echte koekoeksbloem, koninginnekruid, kattenkruid en zwanenbloem zijn allemaal roze weerspiegelen hun eigen tint roze in het wateroppervlak. 

Rozen & Clematis

Met grote, gevulde of kleine bloemen, geurend, vroeg en laat bloeiend. Rozen en Clematissen zijn er volop in de kleur roze. Allemaal even prachtig of u nu van flets of hard roze houdt er is altijd wel een plekje in de tuin waar zo’n opvallende klimmer kan bloeien. Ze verzachten harde muren en houten schuttingen, kruipen graag omhoog in oude bomen en geven borders een andere sfeer. 

Vanaf het vroege voorjaar

Wat dacht u ervan om al heel vroeg in het voorjaar te beginnen met roze tulpen (de dubbel gevulde tulp Angelique is net een pioenroos; prachtig), roze ranonkels en zacht roze sier uitjes in de borders en hyacinten in een pot. Met roze bloeiende bollen kunt u uw border nét dat extra geven want het speelse effect van roze maakt de sombere borders licht en vrolijk. Ook de sierkersen bloeien vaak (zacht) roze. Eén bloeiende boom in de tuin maakt dat het voorjaar al vroeg begint. 

Roze kan altijd

Er zijn zoveel roze bloeiende planten, bomen, struiken, klimmers en zomerbloemen te koop dat u er bijna niet onderuit kunt om ze in de tuin te planten. Uw persoonlijke voorkeur voor de tint roze zal de sfeer in uw tuin bepalen. Probeer eens een tintje harder of juist zachter, u denkt misschien ach, dat maakt niets uit maar u zult versteld staan over het effect. Veel plezier ! 

Grijze planten zijn echte zon aanbidders

In een warme tuin groeien planten met grijze bladeren het best. Ze houden van zon en vaak ook van droogte. Het is een klasse apart deze grijsbladigen. Ze passen goed in elke bloemenborder tegen kleurige bloemen en in combinatie met groene planten. Gewaagd is het een border in te richten met alleen grijsbladigen. Saai, denkt u, nee hoor ! Helemaal niet.

De vorm van het blad, de diverse kleuren grijs en bijzondere eigenschappen zoals kleur van de bloem, geur en hoogte zorgen voor een unieke en boeiende uitstraling en dat is alles behalve saai.

In Nederland hebben we ook grijze planten zoals de witte hoornbloem (Cerastium) die we vinden op taluds langs sloten, dan wel op de zuidkant en de Alsem (Artemisia) in onbewerkte stukken landschap.

Planten met grijze bladeren bloeien in lila, geel, wit of roze. Een andere aantrekkelijke eigenschap is geur. Sommigen geuren namelijk heerlijk zoals lavendel, salie en de kerryplant.

Als u een heel warm stukje tuin beschikbaar heeft zijn sedums heel geschikt. Er zijn veel soorten met allerlei kleuren blad en bloem, dit zijn enkele grijze soorten. Aangevuld met blauwe grassen zorgen ze samen voor een speels contrast.

Bijen, vlinders en hommels zijn blij als uw grijze planten aanplant. Ze zullen uw tuin vaak bezoeken op zoek naar nectar. Salie (Salvia), Perovskia (ook wel reuzen lavendel genoemd), lavendelsoorten, sedum en kattenkruid (Nepeta) hebben een grote aantrekkingskracht en maken van uw tuin een levende tuin.

Enkele planten met grijze bladeren zijn mijn favorieten. Zoals de prachtige distel, salie (Salvia) en de alsem (Artimisia). De kleur, de vorm maar zeker ook het minimale onderhoud en minimale gebruik van water maken deze planten bij mij geliefd. Ik kan enorm genieten van de variatie van de bloemen en bladeren en de verschillende nuances grijs.

Planten met grijze bladeren doen het ook goed tegen het fris groen bijvoorbeeld het blad van een buxusbol en in combinatie met een enkele vaste plant ertussen zoals Gaura of Echinacea maakt u een bijzonder aantrekkelijke tuin. Veel plezier.