De onweerstaanbare geur van soeplaurier

De hartverwarmende geur uit de keuken op winterse dagen brengt ons er toe onze neus te volgen en in de pannen te gaan kijken. Stoofpotjes, soepen en stampotten hebben één ingrediënt die deze heerlijke geur oplevert. Dit is laurier waarvan slechts enkele bladeren het gerecht een heerlijke smaak en geur geven.

Laurier; Laurus nobilis, een houtachtige en wintergroene struik, werd door de Grieken vanuit het Perzische rijk naar Europa gebracht. De laurier was voor hen een symbool van wijsheid en glorie. De winnaars van wedstrijden tijdens de olympische spelen kregen een krans van laurier als teken van hun overwinning.

Deze manier van bekroning werd tijdens het oude Romeinse Keizerrijk doorgezet. Vele Keizers en succesvolle veldheren werden geëerd met kransen van gevlochten laurier.

Sinds de 17e is laurier pas in onze noordelijke streken aangekomen. En nog later, in de 19e eeuw zijn er kwekers rond Brugge begonnen met het opkweken van laurier. Ook nu zijn daar nog veel laurier kwekers te vinden. De struik is tweehuizig waardoor de mannelijke en vrouwelijke bloemen op afzonderlijke planten groeien.

De bossige laurierstruik kan in onze tuin op een warme, zonnige standplaats goed gedijen. Het liefst in een niet te natte grond. Ze houden niet van vorst maar kunnen -5°C nog aan. Oude struiken die getroffen worden door een vorstaanval kunnen worden terug gesnoeid. Laurier in potten en bakken zijn wat gevoeliger voor vorst en het is aan te raden deze laurier op een beschutte plak of in een kasje te zetten tijdens de winterperiode.

De laurier wordt tegenwoordig overal voor gebruikt zoals in bloemstukken, kransen, guirlandes en is zelfs terug te vinden in potpourri. De bladeren drogen gemakkelijk in de zon of in de keuken. Hang ze in een bosje op de kop om te drogen of als losse bladeren op een theedoek. Ze geven hun specifieke geur af als de bladeren worden aangeraakt, worden verkruimeld of in aanraking komen met vocht en warmte.

Laurier die in Nederland en Frankijk ook wel soeplaurier wordt genoemd mag niet verward worden met de giftige Prunus laurocerasus (de laurierkers). Deze twee zijn geen familie van elkaar.

Koken met laurier is een feest. Het is een echte smaakversterker. De bladeren geven zowel aan vlees-, wild- en visgerechten een heerlijke smaak. In pasta’s en vegetarische schotels voegen ze ook een mooi aroma toe. Gebruik de bladeren vers of gedroogd. Laurier is ook terug te vinden in het ‘bouquet garni’, een kruidenbosje waar ook andere kruiden in zitten zoals tijm, rozemarijn, salie die samen zorgen voor een mediterrane smaak.

Eén laurier struik in de tuin is voldoende voor heel veel gerechten. Maar daarnaast is de laurier een mooie wintergroene stuik die het in een hoek of achtergrond goed doet.

Veel plezier met laurier in tuin & keuken.

Gepubliceerd door rendyregtuitgardenconcepts

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het creëren van bijzondere tuinen. Concept, ontwerp, beplantingsplannen & advies, workshops en lezingen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: