Romantiek in Picardië

Op iets meer dan 3 uurtjes rijden van Breda ligt een prachtige romantische tuin in de Franse campagne ‘Les jardins de Maizicourt’.

Achter een klein kasteeltje uit de 18e eeuw liggen aantrekkelijke landschappelijke tuinen met elk hun eigen uitstraling.

De eigenaresse van de tuin werkt nog bijna elke dag mee met haar equipe om deze tuin en haar bijzondere sfeer vast te houden.

Van de eerste oude, traditionele Franse tuin met stijve bloembedden en rechtlijnige gangen zijn slechts de indrukwekkende oude bomen overgebleven.

De landschappelijke, romantische tuinsfeer van de 19e eeuw heeft qua vormgeving meer sporen achtergelaten. Maar helaas is door de twee oorlogen en het verlaten van de bewoners van het landgoed de tuin in verval geraakt. Het is juist deze verwaarlozing; het uiteindelijk overgebleven restant, dat de basis vormt voor deze heerlijke tuin.

Het hele jaar is er veel te zien in de tuin. Het voorjaar begint er al vroeg met duizenden sneeuwklokjes en bosanemonen. Langzaam ontwaakt de tuin de volgende maanden onder de zon van Picardië om aan het begin van de zomer los te barsten.

De maand juni is een echte feestmaand als alle rozen bloeien langs muren, in bomen en perken. Er zijn zoveel rozen dat de keuze om alleen maar pastelkleurige tinten te kiezen, de overdaad aan rozen niet schaadt. Het ruikt er heerlijk en er lijkt geen einde aan te komen.

In het zomerseizoen nemen de geuren en warme kleuren de tuin over. Uitbundige vaste planten bepalen het beeld waar soms gewaagde combinaties zijn gemaakt. De ommuurde moestuin tegen de kerk is een ware producent van allerlei lekkers om vers te eten, te conserveren of uit te delen.

In de herfst kalmeert de groei maar blijven de kleuren uitbundig. gele, oranje en rode bladeren, veel bessen en vruchten kleuren de tuin. De borders zijn aangevuld met hoge grassen, hortensia’s, fuchsia’s en laat bloeiende asters die tot de vorst doorbloeien. Zelfs in de winter met een beetje rijp op de planten is deze tuin een droom.

Naast alle bomen en bloeiende planten is er een weide met boerderijdieren, een oude duiventil, kleine verassingen en een laag labyrint om te mediteren. De wandeling door de tuin brengt u steeds verder van het landhuis het golvende landschap van de omgeving in.

Sinds het openstellen van de tuin in 1997 heeft het veel bezoekers bekoord, hebben talrijke fotografen hier hun hart geopend en zijn er vele boeken en artikelen over deze tuin te vinden.

In deze tuin loopt u met gemak een paar uur rond, genietend van de sfeer en telkens andere indrukken. Veel plezier.

Voor aanvullende informatie en meet sfeerimpressies: http://www.jardinsdemaizicourt.com/

Gepubliceerd door rendyregtuitgardenconcepts

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het creëren van bijzondere tuinen. Concept, ontwerp, beplantingsplannen & advies, workshops en lezingen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: