Telkens een andere tuin

Een tuinontwerp kan vele wensen vertalen en er zijn altijd veel verschillende oplossingen.

Het begin van de oplossing is de lijst met wensen

In een oude, volwassen tuin met grote bomen wilde de klant een andere sfeer en uitstraling. Graag met water, een mooi terras op de avondzon, aantrekkelijke heesters, groot gazon, veel bloeiende bloemen en een wandeling. Met aanvullende wensen als een plantenkasje, een stukje groentetuin, kruidenhoek en mooie potten met citrusvruchten of Fuchsia’s was het wensenlijstje compleet.

‘Maak voor ons een tuin waar we volop kunnen genieten !’, Carien

Alle mag anders ! En dat is de uitdaging voor de oplossing !

Ondanks dat er bepalende voorwaarden zijn zoals de hoge bomen, de loop van de zon, de grootte van de tuin, de grondsoort, de wensen en het budget zijn er vele oplossingen denkbaar.

Tijd om te schetsen, de broeden, te tekenen en te ontwerpen.

In alle vier ontwerpen die nu volgen is aan de linkerkant van de tuin een plantenkasje geplaatst (blauwe rechthoek) om stekken en planten in op te kweken, te zaaien en bijzondere potplanten zoals citrusvruchten over te houden in de winter

1. De tuin met vierkante vijver

Vanaf drie verschillende zitplekken wordt de tuin telkens anders ervaren. Vanaf het hogere terras bij het huis wordt je als het ware naar het middelpunt toegetrokken. Vanaf de bank met rugdekking ervaar je de tuin op een andere manier en is de vijver slechts zichtbaar als je opstaat. En vanaf het terras achterin trekt de centraal gelegen vijver de aandacht. Rond de vijver komt verharding en een lage, zachte grassoort Pennisetum.

2. Een lange vijver voor meer diepte

Een geheel andere oplossing is de diepte van de tuin te benadrukken is het toepassen van een lange vijver, door die net links van het midden te plaatsen. De vijver ligt op het grasniveau, de rand er net iets boven. Aan een kant komen hoge en lage grassen aangevuld met grote groepen stoere vaste planten. In de vijver komen vissen en waterlelies waardoor de tuin veel biodiversiteit krijgt. De vijver trekt ook kikkers, salamanders, libellen en vogels aan.

3. Het avondterras met vijver

Een totaal andere invalshoek is de waterbeleving dichterbij het avondterras te hebben en een ‘Wisteria Walk’ voor de wandeling. In dit ontwerp sluit de vijver met twee waterniveaus direct aan bij het terras. Door het stromende en vallende water gaat geluid en glinstering een rol spelen hetgeen de aantrekkingskracht van het water vergroot. Vanaf het terras bij het huis wordt je hier automatisch naar toe getrokken en loop je al gauw de tuin in vooral via het wandelpad.

Wandelend onder de ‘Wisteria Walk’ valt pas goed op hoe groot de tuin werkelijk is. Deze pergola biedt ruimte aan bijzondere klimplanten als Akebia, witte regen en geurende rozen. Aan de voet van de palen wordt bijvoorbeeld Santolina geplant om het grasmaaien gemakkelijker te maken. Het idee van de klant is om in de zichtlijn onder de pergola, tegen de oude muur, een ‘Trompe l’oeil’ te maken met een stukje landschap in de diepte.

4. Het lijnenspel (vormgeven met hagen)

Uitgaande van meer beweging en de wens van een slangenmuur is het ontwerp met de slangenhaag ontstaan. Een duidelijke en speelse lijnwerking die ruimte biedt aan wat groente, veel kruiden en bloeiende vaste planten. De haag bestaat deels uit de aanwezige buxus met en hoogte van 50 cm en een deel uit echte beuk, ca. 1.00m hoog.

De uiteindelijke keuze

We hebben, na veel overleg, gekozen voor het tuinplan waar de vijver aan het avondterras grenst en een wandeling mogelijk is onder de pergola (Wisteria Walk) want we weten heel zeker dat we hier volop gaan genieten !

Het compliment !

‘Hallo Rendy, wat leuk. We zijn de hele dag bezig met het praten over de verschillende mogelijkheden. Geweldig leuk om ook zo met de kinderen (20+) bezig te zijn. Iedereen heeft zijn eigen beeld en voorkeur. Wat een prachtig werk heb jij gemaakt. Leuke ideeën en super aangeleverd’. Carien

Wilt u dat ik met u mee denk over de verschillende oplossingen voor uw tuin ? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Gepubliceerd door rendyregtuitgardenconcepts

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het creëren van bijzondere tuinen. Concept, ontwerp, beplantingsplannen & advies, workshops en lezingen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: