Charmante geveltuintjes in Amsterdam

Iedereen die van Amsterdam houdt is een beetje verliefd. Verliefd op de kanalen, de prachtige gevels, de vele terrasjes, de drukte en gemoedelijke sfeer. Maar ik ben vooral verliefd op de charmante geveltuintjes bij de statige huizen langs de grachten.

Zwervend laat ik me langs de grachten trekken; van tuintje naar tuintje. Soms is het meteen duidelijk. “Hier woont een echte planten liefhebber”, denk ik dan. Soms is het grappig als katten de lege plantenbakken overnemen. Soms zijn de bakken waar de planten groeien hip en echt duur. Vaker nog wordt alles gebruikt waar maar een plant in kan groeien van oude wijntonnen, roestige oliedrumvaten, bakken, potten en zelfs lege blikken. Het maakt niet uit als de plant er in wil groeien is het goed.

Het is een echte toets van mijn plantenkennis. Zoveel soorten, zoveel stijlen. Alle planten zijn welkom en worden uitbundig gecombineerd. Prachtig. Geurende rozen, bloeiende blauwe regen, kleine bomen en exoten. De bewoners planten gewoon wat ze leuk vinden al dan niet in de aanbieding gekocht.

Aan de Amsterdamse grachten, heb ik heel mijn hart voor altijd verpand, al in 1949 geschreven door Pieter Goemans, vaak gezongen door velen. Vooral bekend door Wim Sonneveld. In 1949 waren er nog geen gevel tuintjes maar wel grote bomen langs de grachten, nu zijn de grachten groener. In de jaren 80 werd het fenomeen geveltuintjes geintroduceerd. Tegen inlevering van stoeptegels die tegen de gevel van het huis lagen, kon ik toen tuinaarde en planten krijgen. Hoe gaaf was dat ! Ik was nog in het eerste jaar van de opleiding en dit was eigenlijk mijn eerste echte tuintje in een saaie Haagse straat in Wijk 21.

In deze tijd wordt steeds meer groen teruggebracht in de straten van vooral de grote steden. Een mooi voorbeeld hiervan is het nationale kampioenschap Tegelwippen 2021 van 30 maart tot 30 september afgelopen zomer. Dat sprak tot de verbeelding en nodigde uit om aan de slag te gaan want in totaal zijn er 1.556.919 tegels gewipt in deze periode. En zijn overal langs gevels plukjes groen gekomen die de straten vriendelijker maken, gezelliger en aangenamer. Een goede actie! Wat mij betreft elk jaar. Hoe meer groen in de straat, hoe beter.

Amsterdam Bloeit heeft zelf ook een actie opgezet om de buurt aan te kleden en gezelliger te maken. Amsterdam Bloeit, wat een goede naam voor deze actie, heeft op een hoek van een gracht een prachtige tuin gemaakt, om van te genieten.

Ik heb de tuin een tijdje geobserveerd en was verrast (eigenlijk niet) door de vele mensen die hun bewondering uitspraken. Een geslaagde missie opgezet door liefhebbers van groen en kleur.

Laat u verrassen met een groene wandeling langs de Amsterdamse grachten.

Het is een mooie ervaring. Veel plezier ! Rendy

Gepubliceerd door rendyregtuitgardenconcepts

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het creëren van bijzondere tuinen. Concept, ontwerp, beplantingsplannen & advies, workshops en lezingen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: