Het rode goud

Een kostbaar kruid

Er zijn maar weinig planten die zoveel geld waard zijn. Al 4500 jaar vult deze bloem mythes en legendes. Maar het gaat niet om de licht paarse bloem maar slechts om de drie vrouwelijke bloemdelen in het hart; de stempels. Deze drie draden hebben geneeskrachtige eigenschappen maar worden vooral in de keuken gebruikt voor zowel hartige als zoete gerechten. Dit kruid heet saffraan.

Het gouden geel

Het Arabisch-Perzische woord za’faran betekent geel. De gedroogde, rode stempels kleuren niet alleen rijst, desserts en pasta geel maar ook de toga’s die gedragen werden in het oude Egypte en de tunieken van boeddhistische monniken.

Graag een aangename groeiplaats

De bloemen die vooral groeien in het gematigde klimaat van Griekenland, Spanje, Italië, Frankrijk en Oostenrijk worden op kleine schaal geteeld. Sinds 2012 wordt de Crocus savitus ook in de Belgische Kempen gekweekt. De grootste velden echter zijn in Afghanistan, India (Kasjmir), Marokko en Iran waar 90% van de wereldproductie groeit.

Zo ontzettend kostbaar

Om één kilo saffraan draden te kunnen oogsten zijn veel bloemen nodig in totaal wel zo’n 200.000 krokussen. Het oogsten gaat met de hand en daarna worden de draden gedroogd. Het is een tijdrovend en intensief proces. Uiteindelijk levert deze inspanning een behoorlijk bedrag op tot wel 20.000 € per kilo. Geen wonder dat wij dit kruid alleen in hele kleine hoeveelheden kunnen kopen in de winkel.

Gelukkig maar: een oneindig kleine dosis is voldoende

Wel is het waar dat we maar één tot twee draadjes per liter water nodig hebben om ons eten geel te kleuren. Een hartig of een zoetig gerecht krijgt hiermee een vleugje goud, een aangename zachtheid en een warme gloed.

Een van de bekendste gerechten met saffraan is de heerlijk geurende Spaanse paella schotel.

Nu is de tijd om te planten

In deze maand, augustus, zijn de stevige en vlezige bollen te koop en hét moment om ze te planten. Kies altijd gezond uitziende exemplaren en alleen de echte Crocus savitus. Let op! Koop niet de andere herfst bloeiende krokus de Colchicom autumnale (herfsttijloos) deze ook mooi maar is erg giftig !

De Crocus savitus houdt van een losse, goed doorlatende grond met veel organisch materiaal en het liefst op een warme, beschutte en droge plek in de tuin. De bloeitijd van acht dagen valt in de vroege herfst met licht lila bloemen. De bollen kunnen in de grond blijven zodat ze zich kunnen vermeerderen.

Deze kostbare Crocus is behalve mooi, een avontuur in de tuin. Wie weet kunt u binnenkort wel een paar stempels oogsten voor heerlijke gerechten. Veel plezier.

Gepubliceerd door rendyregtuitgardenconcepts

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het creëren van bijzondere tuinen. Concept, ontwerp, beplantingsplannen & advies, workshops en lezingen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: