De drijvende tuinen van Marqueyssac

In zuidwest Frankrijk ligt een bijzondere tuin.

Een fascinerende tuin op 130 meter boven de vallei van de rivier de Dordogne. Een uitgesleten landtong hoog boven velden vol met mais, walnoten, zonnebloemen en dromerige middeleeuwse dorpen. Deze tuin wordt al vroeg begroet door de zon als het landschap eronder nog bedekt is met een laag wolken. Een zwevende, drijvende tuin op de wolken vol met geschoren buxus.

Het uitzicht is verpletterend

Met een panorama van 360° is deze tuin uniek met een uitzicht op de middeleeuwse kastelen Beynac en Castelnaud die voorzien zijn van torens, wapens en vlaggen. De velden liggen als een lappendeken tegen de rivier. De dromerige in gele kalksteen opgetrokken dorpjes van de omgeving ademen een tijdloze sfeer.

Buxus buxus en nog meer buxus ..

De 150.000 buxussen worden met de hand in vorm gesnoeid in ronde, onverwachte en zachte vormen. Door de speelse snoeiwijze is de beleving telkens anders. Een romantische wandeling langs cipressen en onder parasol dennen met telkens weer een weids uitzicht over het landschap maken deze tuin zo aantrekkelijk.

De met de hand gesnoeide buxus hebben samen een lengte van tien kilometer en worden door een equipe van tuinmannen/vrouwen bijgehouden. Om te voorkomen dat de buxusmot hier schade aanricht wordt de gezondheid van de struiken goed in de gaten gehouden.

Voor de klok 12 uur slaat …

Een avondwandeling in deze tuin is een echte aanrader. Elke donderdagavond in de zomer is de tuin verlicht met honderden kaarsjes. Terwijl het langzaam donker wordt, zijn de paden langs de geschoren buxus verlicht. Omliggende dorpen en kastelen in de vallei stralen een warme gloed van verlichte ramen van de vele restaurants en terrassen. De sprookjesachtige sfeer zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Al eeuwen al wordt deze landtong verzorgd.

Vanaf 1692 is deze tuin door opeenvolgende generaties uitgebouwd en vernieuwd. Vanaf 1861 is Julien de Cerval eigenaar van Marqueyssac en begint hij met de aanleg van een tuin in de Italiaanse stijl waardoor de huidige mediterrane sfeer nog steeds voelbaar is. Grote renovatiewerken zijn gestart onder de leiding van Kléber Rossillon die sinds 1996 het landgoed in bezit heeft.

De tuin heeft het label ‘Jardin Remarquable’ en heeft een grote aantrekkingskracht op bezoekers en tuinliefhebbers.

Bent u in de Dordogne bezoek deze tuin dan in de vroege ochtend als de wolken nog boven de rivier drijven. Het is werkelijk prachtig. Veel plezier.

Gepubliceerd door rendyregtuitgardenconcepts

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het creëren van bijzondere tuinen. Concept, ontwerp, beplantingsplannen & advies, workshops en lezingen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: