Roze, té zoet voor u ?

Roze in alle tinten 

In ons dagelijkse leven spelen kleuren een grote rol. Als tuinman of tuinvrouw zijn we elke dag weer een kleurenpalet aan het samenstellen in de borders en op de vaas. Ons geheugen is erg vatbaar voor visuele prikkels en daar is kleur er één van. Vandaag staat de kleur roze centraal. 

Te zoet voor u ? 

Dat zou kunnen want de kleur roze is een vrouwelijke kleur. Deze zachte tint van rood brengt in ons gevoel ontspanning, verzacht en wordt als kalmerend ervaren. Associaties met deze kleur zijn energie, vrolijk, zoet, jeugdig en liefde. Voorbeelden hiervan in ons taalgebruik zijn: een roze bril op hebben, suikerspinroze en op een roze wolk zitten. 

De kleur roze komen we vaak tegen in onze tuin. Het woord roze is aan het eind van de vijftiende eeuw uit het Frans overgenomen, waar rose oorspronkelijk ‘de kleur van rozen’ aanduidde. Roze is er in alle tinten: rozerood, babyroze, bleekroze, lichtroze, oudroze, zachtroze en zuurstokroze. Ze zijn een welkome kleur aanvulling in onze borders. 

De border

In een gemengde border van zachte pastel tinten speelt roze vaak de hoofdrol in combinatie met vele tinten blauw/lila, wit en grijs. Ook tegen een groene achtergrond komen roze bloemen goed uit. Gedurfd is het roze tegen rood, geel en hard blauw te plaatsen, dan is het contrast qua kleur zo groot dat andere dingen gaan opvallen als grote en vorm van de bloemen en bladeren. 

In de vijver

Roze waterlelies werden al graag door Claude Monet geschilderd die in de vijver bij het beroemde bruggetje bloeiden. Roze waterlelies, echte koekoeksbloem, koninginnekruid, kattenkruid en zwanenbloem zijn allemaal roze weerspiegelen hun eigen tint roze in het wateroppervlak. 

Rozen & Clematis

Met grote, gevulde of kleine bloemen, geurend, vroeg en laat bloeiend. Rozen en Clematissen zijn er volop in de kleur roze. Allemaal even prachtig of u nu van flets of hard roze houdt er is altijd wel een plekje in de tuin waar zo’n opvallende klimmer kan bloeien. Ze verzachten harde muren en houten schuttingen, kruipen graag omhoog in oude bomen en geven borders een andere sfeer. 

Vanaf het vroege voorjaar

Wat dacht u ervan om al heel vroeg in het voorjaar te beginnen met roze tulpen (de dubbel gevulde tulp Angelique is net een pioenroos; prachtig), roze ranonkels en zacht roze sier uitjes in de borders en hyacinten in een pot. Met roze bloeiende bollen kunt u uw border nét dat extra geven want het speelse effect van roze maakt de sombere borders licht en vrolijk. Ook de sierkersen bloeien vaak (zacht) roze. Eén bloeiende boom in de tuin maakt dat het voorjaar al vroeg begint. 

Roze kan altijd

Er zijn zoveel roze bloeiende planten, bomen, struiken, klimmers en zomerbloemen te koop dat u er bijna niet onderuit kunt om ze in de tuin te planten. Uw persoonlijke voorkeur voor de tint roze zal de sfeer in uw tuin bepalen. Probeer eens een tintje harder of juist zachter, u denkt misschien ach, dat maakt niets uit maar u zult versteld staan over het effect. Veel plezier ! 

Gepubliceerd door rendyregtuitgardenconcepts

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het creëren van bijzondere tuinen. Concept, ontwerp, beplantingsplannen & advies, workshops en lezingen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: