Exotische sferen in de tuin

Het klimaat verandert, het wordt steeds warmer. Wat zijn de gevolgen voor onze tuin en wat zijn de planten van de toekomst ? Gaan we kiezen voor een woestijn-, steppe- of tropische beplanting.

Durft u het aan om een exotische sfeer te creëren in uw tuin met subtropische planten als bananen, palmen, papyrus en olifantsoren. Stuk voor stuk prachtige planten maar hoe combineren we deze nieuwe soorten in de borders met onze vertrouwde tuinplanten?

Gewaagde combinaties

Ook tegen de achtergrond van de Hollandse bomen en struiken kunt u een subtropische sfeer realiseren. De moeilijkheid is vooral het ontbreken van de specifieke kennis over en ervaring met deze planten. Hoe groot worden ze, hoe hard groeien ze, welke uitstraling hebben ze, gaan ze overheersen en passen ze wel in mijn tuin? En de belangrijkste vraag overleven ze de Hollandse winter wel ?

De meeste van deze exotische planten kunnen wel wat vorst verdragen dus kunt u volop aan de slag met een nieuwe selectie tuinplanten. Experimenteren met exotische en subtropische planten is een nieuwe uitdaging met een grote beloning van een onverwachte, weelderige en bijzonder, aantrekkelijke tuin.

Succesvol experiment

Om een goed resultaat te boeken is het aanleggen van een geheel nieuwe border aan te bevelen. U kunt dan een frisse start maken. Kies voor een warm, beschut en zonnig deel in de tuin wat ook voldoende vocht heeft maar niet té nat is. Bij een té vochtige grond kan de bodem gedraineerd worden door er een grote hoeveelheid hydrokorrels aan toe te voegen. Eenmaal gekozen verrijkt u deze plek met een ruime hoeveelheid vezelrijke potgrond. De vezels houden het vocht langer vast en maken de grond luchtiger.

Een ongebruikelijke selectie

Omdat exotische planten de neiging te hebben groot te worden planten we van de meeste soorten een klein aantal of slechts één exemplaar aan. De aantrekkelijke bladeren van banaan, bamboe, vijg en palm kunnen goed gecombineerd worden met de bloemen van Canna of het rode blad van de eenjarige Ricinus communis ‘Gibsonii’ (roodbladige wonderboom). De Manihot grahammi (Cassave of maniokplant) heeft een fijn parapluvormig blad terwijl de bladeren van de Colocasia esculenta (olifantsoren) juist groot zijn met duidelijk nerven. Alle bladeren samen zorgen voor het weelderige, exotische gevoel als of u in de tropen bent. Daarnaast geven de tegen elkaar aangroeiende bladeren zoveel schaduw op de grond dat deze vochtig en koel blijft, zoals deze planten dat graag hebben.

Tot in het extreme

De gepunte bladeren van de Fatsia japonica (vingerplant) en het nog veel grotere blad van de Tetrapanax (rijstpapierplant) komen het beste uit in combinatie met lichtgroene bodembedekkers en diverse varens.

Aan de rand van een waterpartij kunt u de indrukwekkende Gunnera manicata planten. Deze plant wordt ook wel terecht reuzenrabarber of mammoetblad genoemd. De bladeren van deze plant worden zo groot dat u zich eronder kunt verstoppen. De Gunnera staat graag in een vochtige grond en heeft veel water nodig. In de winter moet deze opvallende plant, waarvan de bladeren afsterven, worden afgedekt met een dikke laag bladeren.

Exoten in de winter

Een groot deel van deze exotische planten heeft helemaal geen last van de Hollandse winters. U kunt bij te verwachten vorst de wortels afdekken met een laag stro of blad om ze zo te beschermen. Stammen kunt u tegen zeer koude wind beschermen met een rietmat. Sommige soorten moeten echter wel overwinteren in een kas of serre zoals de wortelstokken van de Canna die u in het voorjaar weer opnieuw plant zodat ze in de zomer weer volop bloeien.

Exotische zomer

Maak elke week een foto vanaf het moment dat de exotische border aangeplant is want u zult versteld staan over de kracht en sfeer die deze planten in zich hebben. Veel plezier.

Gepubliceerd door rendyregtuitgardenconcepts

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het creëren van bijzondere tuinen. Concept, ontwerp, beplantingsplannen & advies, workshops en lezingen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: