Verleidelijke geuren

Binnenkort kunnen we weer genieten van lange zomeravonden in de tuin en op het terras. Genieten van de bloeiende bloemen in de borders, het pas gemaaide gazon en vooral heerlijke geuren. Elke geur in de tuin is een aantrekkelijk extraatje; een beetje parfum dat onze beleving versterkt.

Af en toe komt er zo’n een geur aangewaaid; zwoel en verleidelijk. Het nodigt uit om op verkenning te gaan en onze neus te volgen. Waar komt deze zachte, zoete geur vandaan? Is het de roos in de pergola, de kamperfoelie, de lavendel langs het pad of een late sering of de linde die overdadig bloeit en heerlijk ruikt maar voor veel tuinen helaas veel te groot. Een goed alternatief voor zo’n grote boom zijn struiken als boerenjasmijn, brem, rozen, seringen en viburnum die zorgen het hele voorjaar voor afwissende geuren. Voor deze heesters is altijd wel een plekje te vinden, het liefst vlakbij het terras, langs het pad of bij de entreedeur.

Kamperfoelie, klimrozen, blauwe regen en Toscaanse jasmijn vergroten het genot in pergola’s, langs muren en schuttingen en priëlen. Vooral als er een luie stoel is om even volop te genieten.

Vele soorten vaste planten geuren ook zoals lavendel, kattenkruid en pioenrozen. De dropplant, phloxen, de bergamotplant en vele anderen vergroten het tuinplezier. Maar het echte ‘geur’ seizoen begint allang voor dat de vaste planten hun blad krijgen, direct na de winter met bloeiende bollen als narcissen en hyacinten.

We zijn allemaal gevoelig voor geur. Denkt u maar eens aan mooi vlees en verse groenten op de BBQ. Hier is de combinatie van geur en smaak aan elkaar gekoppeld. Wat we ruiken, dat proeven we. De tijm, salie, oregano en rozemarijn zo vers uit de tuin versterken de smaak van het vlees. Kruiden zoals dille, basilicum, bieslook (ook de paarse bloemetjes) en verse koriander in de salade maken de zomerse salade tot een feestelijk gerecht.

Voor een aangename tuin met verleidelijke geuren is het uitgangspunt: extra beleving door geur. Daarom wordt een andere selectie planten gekozen waar ik u met plezier bij help.

Fijne en lange zomeravonden toegewenst.

Gepubliceerd door rendyregtuitgardenconcepts

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het creëren van bijzondere tuinen. Concept, ontwerp, beplantingsplannen & advies, workshops en lezingen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: