Verliefd op hortensia

De opvallende bloemen van de boeren hortensia hebben een grote aantrekkringskracht, zeker op mij. Deze struiken met grote bladeren kunnen hele borders in de tuin vullen maar zijn als solitair ook mooi. Blauw en roze voeren de boventoon, ik heb geen kleurvoorkeur want roze of blauw, ik wordt altijd blij van deze opvallende bloemen.

In tuinen van klanten plantte ik deze boeren hortensia en de ‘schapenkoppen’ met veel plezier aan. Altijd succes verzekerd. Dit zijn voor velen de meest favoriete hortensia’s.

Wat werd ik verrast op een reis door de tuinen van Normandië. Hier toonde zich een hele nieuwe wereld van hortensia’s; in alle pracht.

Hortensia’s met enkele bloemen, gevulde en zelfs driedubbel gevulde bloemen. Witte, roze, paarse en blauwe bloemen in tros- of schermvorm, het aanbod was enorm gevarieerd.

Bij mij was het liefde op het eerste gezicht. Vanaf dit moment zouden alle beplantingsplannen er anders uit gaan zien, gevuld met deze schoonheden in combinatie met wilde rozen, clematis en de fijne, lila gekleurde, Thalictrum.

In de tuinen van Normandië staan ze als solitaire struik tussen de heesters of op de achtergrond in een vaste planten border. Ze doen het geweldig in de halfschaduw en houden een wat vochtige grond. Hortensia’s zijn gemakkelijk te onderhouden met slechts een forse maar vaker met een lichte snoeibeurt. De bloemen kunnen worden gebruikt in boeketten en laten zich ook drogen; een veelzijdige plant.

Sommige bloemen lijken op kant, andere weer op sterren. Zoveel verschillen en toch allemaal hortensia. Wat een feest was dat, om al deze nieuwe ‘schoonheden’ te zien bloeien in al hun pracht.

Gepubliceerd door rendyregtuitgardenconcepts

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het creëren van bijzondere tuinen. Concept, ontwerp, beplantingsplannen & advies, workshops en lezingen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: