De juiste plant op de juiste plaats !

We weten het wel ! Een boom heeft ruimte nodig ! Lavendel wil graag in zon staan. Bollen planten we dichtbij elkaar voor een groots effect. Maar waarom gaat het soms dan toch erg fout ? Moeten de bomen elk jaar gesnoeid worden, staat de lavendel te verpieteren en blijven bollen na twee jaar gewoon weg ….

Alles heeft te maken met kennis en ervaring. Maar er zijn enkele richtlijnen.

Grijsbladige planten zoals lavendel komen van oorsprong vaak uit het Mediterrane klimaat en houden van de zon. Zoek een fijne warme plek voor deze grijze planten. Ook in ons land groeit de hoornbloem het liefst op het warme talud van een sloot. Het is niet logisch lavendel in de schaduw te planten.

Bijvoorbeeld een olijfboom houdt erg een warme grond. Plant de olijf wat hoger en leg steenslag of stenen rond z’n voet. De zon op de bovenkant van de wortels en warme stenen geven de warmte weer af.

De standplaats, de samenstelling van de grond, de hoeveelheid vocht en licht, hoeveelheid zon en wind; al deze factoren spelen een rol. Planten die een lichte zandgrond fijn vinden, verpieteren in een zure grond of klei. Voorlichting, ervaring en kennis van zaken zijn de basis van elk beplantingsplan.

En dan is er nog de onderlinge concurrentie ! planten en struiken die het naar hun zin hebben, drukken (als we niet ingrijpen) anderen weg. Uiteindelijk zijn er dan maar een paar planten of struiken over die de hoofdrol spelen in de tuin.

Verwarrend is ook het aanbod bij kwekers en in tuincentra. Alle planten zijn te koop in potjes van verschillende maten maar dat zegt weinig over hun uiteindelijke groeiwijze. Een kleine eikel groeit uiteindelijk ook uit tot een machtige boom. Het is echt niet nodig om zes planten op één m² te zetten waar één plant, als die de kans krijgt om te groeien, meer dan voldoende is.

Gepubliceerd door rendyregtuitgardenconcepts

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het creëren van bijzondere tuinen. Concept, ontwerp, beplantingsplannen & advies, workshops en lezingen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: